Wat was het weer een feest om een dag lang verhalen van ondernemers te mogen horen, vragen te mogen stellen en met elkaar te onderzoeken, wat je hier nu zelf mee kunt.
Deze Slim on Tour bracht ons in de ochtend bij onderneemster Carin Wormsbecher van Drukkerij Wedding. Zij vertelde opnieuw haar verhaal, hoe zij, na het overlijden van haar man, maar één missie had: het bedrijf laten voortbestaan. Hoe? Ze had geen idee, alleen een enorme dosis wilskracht. En het niet weten hoe, en daarvoor uit durven komen, is misschien wel haar grootste succes geweest. Ze had geen ervaring als ondernemer of als drukker, maar het ondernemersbloed bleek wel degelijk in haar te stromen. Ze neemt ons mee door de tijd:
- Het eerste jaar waarin Carin vooral met rouwverwerking bezig was, alle medewerkers autonoom het bedrijf draaiende hielden en ze het beste jaar ooit draaide;
- Vervolgens de machtstrijd van ego’s die haar plek als directeur maar al te graag overnemen en haar claimen van haar werkelijke plek als ondernemer;
- Haar passie voor mooie boeken en haar ambitie om “de beste drukkerij van NL” te zijn;
- Maar ook het afscheid moeten nemen van medewerkers die deze gelijkheid, openheid en diversiteit niet aan staat;
- En haar helderheid: ‘Ik eis: eerlijkheid, transparantie en respect. Verder mag alles.’
Met de deelnemers hebben we een gesprek over mensen die niet passen en hoe daarmee om te gaan, hoe je zeggenschap kunt organiseren en hoe je mensen werkelijk mee krijgt. René van Loon en Carin wisselden hun ervaringen uit en duidelijk werd dat slimste ondernemers ook veel aan elkaars verhalen hebben.
Carin vertelt vol trots dat haar dochter, terwijl ze dat nooit had verwacht, nu interesse heeft om het bedrijf op termijn mogelijk over te nemen. Zij heeft een achtergrond met veel digitale en social media ervaring, die zich nu goed laten samenvoegen met het ‘ouderwetse’ drukkersvak. Het is dan ook mooi om te zien hoe haar dochter rond de middag aansluit en met ons mee gaat spieken bij Kees Pater van Koekjes bakkerij Veldt.
De middag zijn we bij oude bekende en grote ambassadeur van de MKB Krachtcentrale, Kees Pater. Hij vertelt zijn verhaal over het dal waarin hij terecht moest komen om het roer werkelijk om te kunnen gooien. Hij legt uit hoe hij alle mensen heeft betrokken bij het omvormen van de Koekjesbakkerij naar ‘Regie in eigen hand’. En vol trots laat hij zien hoe het gelijkwaardig betrekken van alle medewerkers nu leidt tot ‘koekinnovaties’, geluk in de keten en gluren bij de buren. Een mooi voorbeeld is de kaart: “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…” Waarbij elke week één medewerker tijd krijgt om in het eigen bedrijf, maar inmiddels ook bij anderen, te kijken wat hem of haar opvalt en volgens hem of haar anders zou kunnen.
Aan het eind vertrekken we uiteraard met een blik Davelaar Jodenkoeken, maar vooral met mooie inzichten, fijne ontmoetingen en nieuwe verbindingen op zak.
Dank je wel Carin en Kees voor jullie gastvrijheid.
De volgende SLIM on Tour is op 12 juni 2015. We gaan naar Aannemersbedrijf Kesselaar en Zn, naar de Noorderhoeve en horen het verhaal van thuiszorgorganisatie Emile.nu. Wil je mee, dan kan je je hier aanmelden
Pingback: MKB Krachtcentrale | Raak! Slim on tour 12 juni 2015