BLW Kunststoffen: Samen-werken begint met vertrouwen geven
Samenwerken: we hebben er allemaal de mond van vol. Zo belangrijk, maar ook zo lastig. Niet voor Arold Moonen van BLW Kunststoffen. Hij geeft volledige openheid van zaken en vertrouwen aan zowel zijn medewerkers als ook aan zijn klanten, leveranciers en concurrenten. ‘Uiteindelijk moeten we het hier met zijn allen doen.’
BLW kunststoffen slimste bedrijf van Nederland 2013 from punkmedia on Vimeo.
Arold Moonen is een voorbeeld van iemand die op jonge leeftijd de keuze heeft gemaakt om werkzaam te willen zijn in de techniek. Vanuit de praktijk is hij in de afgelopen 26 jaar doorgegroeid tot zijn huidige functie van directeur en eigenaar van een schitterend bedrijf: BLW Kunststoffen. Toen hij in 2006 in het bedrijf binnenkwam als bedrijfsleider, was het een hiërarchisch gestructureerd bedrijf. Het bedrijf was solide en hecht, maar de gemiddelde leeftijd was hoog. Moonen heeft de ruimte gevraagd en gekregen om het bedrijf te verjongen en direct ook de menselijke maat en samen-werken weer de boventoon te laten voeren. Moonen gaat uit van het beste van mensen, geeft hen vertrouwen en is open en eerlijk. Dit ademt het bedrijf aan alle kanten uit.
Vertrouwen
Het was de gewoonte bij BLW dat als er ’s avonds of in het weekend werd overgewerkt, een van de directieleden aanwezig was om het gebouw te openen en af te sluiten. Onzin, vond Moonen. ‘Iedereen hier heeft de sleutel van het bedrijf. Mensen kunnen toch allemaal afsluiten en het licht uitdoen? Doen ze thuis ook, dus waarom hier niet?’ Door dit vertrouwen kwamen medewerkers ineens met het voorstel om de machines die in het weekend onbemand doordraaiden te voorzien van een sms-alert. Als nu een machine in het weekend storing heeft, kan een van de medewerkers even langsrijden om de storing te verhelpen, zodat maandag alle geplande onderdelen toch klaar zijn. Dit scheelt veel herplanning, maar vooral irritatie.
Maar Moonen gaat verder met zijn vertrouwen. Hij doet dit niet alleen intern met zijn eigen mensen, maar ook naar buiten. Klanten krijgen al zijn calculaties te zien, zodat eerlijke afspraken over prijzen en marges ontstaan. Hij luncht maandelijks met zijn twee grootste concurrenten in de buurt, waarbij ze klantgegevens uitwisselen en praten hoe ze meer uit de markt kunnen halen. ‘Als het met hen goed gaat, gaat het met mij goed. En andersom. We hebben geen geheimen,’ meent Moonen. Zo had hij een cleanroom om specifieke producten te kunnen produceren. Toen een van zijn concurrenten dat ook wilde gaan doen, gaf hij hem al zijn voorwerk en offertes. ‘Hoeft hij dat niet allemaal weer zelf uit te zoeken. Zonde van de tijd.’ Wordt hij dan nooit teleurgesteld in zijn vertrouwen? ‘Zeker wel, maar dat weegt in geen enkel opzicht op tegen de voordelen.’
Vertrouwen is persoonlijk
Leren vanuit diversiteit
Moonen is trots op zijn mensen. Hij heeft de oudste, nog operationele kunststofbewerker in huis en verteld daar vol trots over. Hij is ook trots dat zijn mensen steeds meer ruimte nemen om te leren en het werk makkelijker en slimmer te doen. BLW Kunststoffen heeft zich ontwikkeld tot leerbedrijf waar jonge mensen het vak kunnen leren van de ervaren vakmensen. Moonen neemt mensen aan op mentaliteit en inzet, zegt hij, niet op diploma’s. Zo heeft hij een ex-militair in dienst die het vak van meubelmaker wilde leren. Helaas is daarin niet veel werk, dus heeft Moonen hem een aanbod gedaan. Een deel van de tijd is hij nu bij de overbuurman aan de slag als leerling-meubelmaker, en het andere deel van de tijd werkt hij bij BLW als kunststofbewerker. Een deel van de technieken in kunststof -en houtbewerking zijn namelijk overlappend. Moonen had er ze een zeer gemotiveerde vakman bij.
Tienminutengesprek
De ondernemer voert met elke medewerker tweewekelijks een tienminutengesprek om alles op tafel te krijgen dat nodig is om goed en fijn met elkaar te kunnen blijven werken. Bij BLW staat het thuisfront op de eerste plaats, het werk op de tweede. Dus als er iemand problemen thuis heeft, krijgt hij de ruimte om dat op te lossen. De collega’s lossen het op het werk op. Hard werken vindt hij dom. ‘Ik heb het liefst dat jullie in het midden zitten koffie te drinken en dat de machines draaien. Dan doen jullie het goed.’
BLW Kunststoffen is een bedrijf waarin openheid, transparantie en vertrouwen in alles doorademt. De medewerkers krijgen budgetten om veranderingen en verbeteringen door te voeren, met de concurrenten wordt maandelijks gespart om kennis, klanten en oplossingen met elkaar te delen, met klanten worden alle financiën open en bloot gedeeld. Wat verder opvalt is de vanzelfsprekendheid waarmee de ondernemer gelooft dat zijn mensen zijn belangrijkste waarde zijn. Zijn ongelofelijke vertrouwen in mensen en zijn visie op zorgen voor elkaar en het belang van het thuisfront dat altijd voor gaat op het werk, is indrukwekkend.
Het bedrijf koestert de diversiteit van zijn mensen en bouwt dit verder uit door als leerbedrijf te zorgen voor steeds nieuwe instroom en een gebalanceerde leeftijdsopbouw. Dat maakt BLW Kunststoffen tot het Slimste Bedrijf van Nederland 2013.
Bedrijf? BLW Kunststoffen
Waar? Nuenen
Activiteit? Kunststofproductie
Aantal medewerkers? 24
Wat? Samenwerken in de keten, vertrouwen
Web www. blw-kunststoffen.nl