CM Groep: elke dag het zaterdaggevoel
CM Groep is een snelgroeiende zakelijke dienstverlener gespecialiseerd in het afhandelen van grote hoeveelheden sms-berichten en betalingen voor de b-to-b-markt. Ondanks de sterke groei naar inmiddels 122 mensen weet het bedrijf bijna managerloos te werken en doet iedereen wat hij of zij leuk vindt.
Jeroen van Glabbeek CM from punkmedia on Vimeo.
Als we aankomen in Breda bij de CM Groep valt ons gelijk op dat het gebouw in de steigers staat en dat er flink wordt gebouwd. ‘Zo is het eigenlijk altijd,’ aldus Gilbert Gooijers, een van de oprichters. Het bedrijf is altijd in ontwikkeling, wat de steigers wat hem betreft perfect symboliseren. ‘Iedereen doet hier wat hij of zij leuk vindt,’ zegt Gooijers. ‘Dat werkt goed, want er is altijd wel iemand die datgene wat jij niet leuk vindt om te doen, wel leuk vindt.’
Zo werkt het bedrijf al sinds de start in 1999. ‘Het viel ons op dat veel mensen met tegenzin naar hun werk gingen en uitkeken naar de zaterdag. We vroegen ons af of we er niet voor konden zorgen dat we elke dag dat zaterdaggevoel konden hebben. Elke dag naar je werk met een zaterdaggevoel, dat was het uitgangspunt.’ Het blijkt dat het werkt, want CM Groep kent een bijzonder laag ziekteverzuim en is in korte tijd verdubbeld in het aantal medewerkers tot inmiddels 122 mensen. Sinds enkele jaren staan ze in de Fast Fifty-lijst van het Financieele Dagblad. In 2013 eindigden ze als tweede bij Great Place to work en werden ze verkozen tot Slimste Bedrijf van Nederland.
Bonussen
‘Het is nog niet zo gemakkelijk: doen wat je leuk vindt,’ vertelt een van de medewerkers die bij het gesprek aanwezig is. Het is ook best wennen, zeker als je eerst ergens anders hebt gewerkt, om op je eerste dag bij CM Groep te horen dat je mag doen wat je leuk vindt. CM Groep onderkent dit en geeft nieuwe medewerkers daarom een paar maanden de tijd om rond te kijken binnen het bedrijf en om uit te zoeken wat ze echt gaaf vinden om te doen. Ze worden hierin ook intensief begeleid.
Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Binnen CM kennen ze geen functieprofielen en het kan voorkomen dat mensen meerdere visitekaartjes hebben. Alles wat kan leiden tot ongewenst, politiek gedrag en statusvertoon wordt zoveel mogelijk geëlimineerd: leaseauto’s, speciale parkeerplaatsen voor de directie, targets, bonussen, managementteams. Het management wordt uitgevoerd in duo’s. Er is géén managementoverleg. Projecten en producten worden gereviewd in ‘waarom-meetings’ waaraan iedereen mag deelnemen.
Vanuit de gedachte dat niemand een jaar vooruit kan kijken, werd er voor persoonlijke groei gewerkt met vrijwillige, persoonlijke doelstellingen per kwartaal. Daarin benoem je driedingen: wat je van plan bent om je werk slimmer te doen, een persoonlijk doel en een doel waarmee je het bedrijf naar een hoger plan kunt helpen tillen. Als het lukt, krijg je een beloning volgens een doordacht puntensysteem. Niet iedereen maakt gebruik van deze mogelijkheid, maar het heeft vooral geleid tot meer ‘realisme’. Mensen krijgen meer inzicht in wat ze realistisch gezien kunnen bereiken in drie maanden.
Daarnaast werkt CM-groep met een zorgteam. ‘Onze mensen zitten in een levensfase waarin een hoop verandert. Daarom kunnen ze anoniem gebruik maken van professioneel advies voor hun privé-situatie, financieel en persoonlijk. Luxe? Nee hoor. Het is ook in ons belang dat mensen hun leven lekker op de rit hebben.’
Heilige graal
Als je een idee hebt voor een vernieuwing of innovatie, krijg je de ruimte om dat op te pakken. Zo zijn er verschillende nieuwe bedrijfjes (incubators) binnen het bedrijf ontstaan. Eens per drie maanden gaan ze met de hele club uit eten om de kwartaaldoelen te presenteren, nieuwe mensen voor te stellen en te delen hoe het bedrijf er voor staat. Iedereen wordt hier verwacht. Het liefst doen ze dit bij de lokale horeca vanuit de gedachte dat lokale bedrijven elkaar moet steunen.
Binnen een bedrijf als CM Groep dat zelfmanagement ver heeft doorgevoerd, is te verwachten dat zij een niet traditionele manier van beoordelen en belonen hanteren. Gooijers vertelt dat zij al jaren op zoek zijn naar de heilige graal van beoordelingssystematiek die zowel objectief als eerlijk en motiverend is. Ze hanteren dan ook elk jaar een ander systeem, om uit te proberen wat het beste werkt. Hoewel ze al veel gezien hebben en sommige systemen in de richting komen van hun eisen, hebben ze de heilige graal nog niet gevonden.
Aan het einde van het bezoek krijgen we nog een rondleiding door het bedrijf, dat er fris en modern uitziet. We zijn onder de indruk van de ‘controlekamer’, een ruimte vol schermen, waar we sms-verkeer uit de hele wereld in indrukwekkende aantallen voorbij zien vliegen. CM Groep is trots op wat ze doen en wat ze hebben bereikt. Delen en leren van elkaar dragen ze er hoog in het vaandel. Dit uit zich op verschillende manieren. Zo zien we een tijdlijn in een lange gang, gemaakt met alle gebeurtenissen van betekenis van het begin van het bedrijf tot nu. Nieuwe diensten, overnames… Bij elke fase hangt een mobiele telefoon uit die tijd. Het is grappig om te zien hoe snel de technologische ontwikkelingen zijn gegaan en hoe sterk het bedrijf zich ontwikkeld heeft. Ook hangen er in het gebouw schermen waarop de resultaten zichtbaar zijn, maar bijvoorbeeld ook welk goed doel gekozen is waar CM zich voor inzet. Want dat is ook delen. CM Groep helpt goede doelen en medewerkers kunnen hiervoor voorstellen doen. Enige voorwaarde is dat de medewerker zelf verbonden is met het goede doel. CM Groep geeft regelmatig rondleidingen en stelt ruimtes in hetbedrijfspand ter beschikking voor groepen die van CM Groep en van elkaar willen leren. Door de vele exposure krijgen ze hier veel aanvragen voor.
We herkennen in de CM-groep écht een bedrijf van de y-generatie: een stevige zakelijke ambitie, oog voor het maatschappelijke geheel, een lerende houding en voortdurend op zoek naar connecties en verbondenheid. En niet te vergeten: aandacht voor plezier!
Tekst: Ben Kuiken, Nieuworganiseren.nu
Bedrijf? CM Groep
Activiteit? Sms-dataverkeer en online betalingen
Aantal medewerkers? 122
Wat? Sociale innovatie
Web www.cm.nl