De noodzaak tot vernieuwing wordt steeds groter. Door enorme veranderingen in de wereld en de aanhoudende crisis kunnen we niet langer stil blijven zitten. Angst en weerstand remmen echter in veel gevallen onze vooruitgang. Vernieuwingen op het gebied van internet, social media en ict volgen elkaar snel op. In deze stroomversnelling verliezen veel mensen en de bedrijven focus en grip op hun bestaansrecht. Ze laten zich leiden door de waan van de dag en volgen een checklistmentaliteit. Want het is al zo druk. Terwijl je, om succesvol te zijn in deze tijd, juist moet opvallen in de massa. Onderscheidend vermogen laten zien op basis van specifieke kennis en expertise. De loyaliteit van medewerkers, fans en ambassadeurs vergroten door hun DNA integraal aan te laten sluiten op de werkwijze van het bedrijf. Goede kwaliteit leveren, beloftes waarmaken, hoge verwachtingen overtreffen en uitstekende service verlenen. Want mensen staan tegenwoordig centraal in de organisatie. Zowel intern als extern. Het draait om samenwerken aan duurzaam resultaat.
Imagro from punkmedia on Vimeo.
Regeren is vooruit zien en stappen maken. Daar waar Nederland internationaal achter dreigde te gaan lopen op innovatief ondernemerschap, lijkt er in 2011 eindelijk een kentering plaats te vinden. Met name jonge bedrijven brengen vernieuwende producten en diensten op de markt om zich daarmee écht te kunnen onderscheiden. En dat is waar het nu om draait, als je het mij vraagt. Slimme bedrijven die een steentje bijdragen aan een betere maatschappij hebben de toekomst. Net als ondernemers en managers die toegevoegde waarde laten zien op het gebied van leiderschap, netwerken, cultuur, flexibilisering, talentontwikkeling en zeggenschap. Kortom: een andere manier van denken, handelen en werken waarvan de klanten de positieve gevolgen opmerken. Een goed voorbeeld van een bedrijf dat écht durft te ondernemen is Imagro. Een bureau voor strategie en creatie in de Agri, Food en het Buitengebied. Daar waar de laatste 5 jaar veel grote bureaus onder de rivieren zijn omgevallen of gesaneerd, heeft dit bedrijf het hoofd goed boven water weten te houden. Volgens directeur Roger Engelberts zit de kracht in de keuze om een nichemarkt te bedienen.
Ontmoeten, ontdekken, ontwikkelen en ontginnen. Imagro combineert collega’s die gespecialiseerd zijn in communicatie en creatie met intrinsieke kennis van haar specifieke markt in de klantteams. Zij hebben een opleiding gevolgd aan bijvoorbeeld de HAS of Wageningen UR. En dat is uniek. Imagro is sinds 1994 stap voor stap veranderd van een voormalig melkveebedrijf naar een creatieve broedplaats. Ideaal voor het leggen van een link tussen de groene fysieke en creatieve mentale ruimte. Op en rond het erf bevinden zich legio brainstorm- en inspiratielocaties, flexplekken en kantoorruimte. In totaal werken er zo’n 70 mensen op het erf en worden er duurzame initiatieven opgezet om de lokale economie te stimuleren. De natuur heeft volgens Imagro de antwoorden al bedacht op de vraagstukken van vandaag. Mensen zijn alleen de verbinding en het fundament kwijt. In Ottersum kunnen we weer het verschil voelen tussen waarde en aarde. Het bedrijf heeft zich de laatste jaren ontwikkeld van groenjournalistiek en PR, communicatie en design, naar strategie en creatie. Het tegeltje van wijsheid bij Imagro luidt: door je ambities te tonen ben je al halfweg.
Inspirerend leiderschap geeft trekkracht. Imagro gelooft in co-creatie en volggroepen in plaats van doelgroepen. Dat je vanuit elke vraag een eigen aanbod kunt creëren maar andersom ook behoefte kunt creëren. Samen met elkaar werken aan mooie concepten. Met klant en collega’s. Dit geeft meer betrokkenheid en sociale cohesie. Iets wat je immers samen maakt, gaat niet snel kapot. De driver bij Imagro is inspiratie. Dat zorgt voor gemotiveerde collega’s die de ruimte krijgen om zich zowel in het werk als privé verder te ontwikkelen. En daarmee verhogen ze aantoonbaar de klanttevredenheid. Met elkaar maken ze het verschil op kennisniveau en drive. Ze verhogen de vitaliteit van het bedrijf door het leggen van verbinden naar top specialisten buiten het eigen team met een flexibele schil van ZZP-ers en netwerkpartners. Dit in combinatie met het boerenerf zorgt voor vonken die een vlammenzee aan enthousiasme losmaakt. Volgens Roger Engelberts heeft ieder mens heeft een waakvlam. Gooi er wat olie bij op het vuur en durf jezelf in vuur en vlam te zetten. Het leven is volgens hem te kort en mooi om in grijze middelmaat te blijven. Succes is het resultaat van zelfontbranding en steekt anderen aan.
Tekst: Babs Sturkenboom
http://ibabsconnect.wordpress.com/2012/11/23/spiegeltje-aan-de-wand-wie-is-de-slimste-van-het-land/
Pingback: Sociale innovatie kent alleen winnaar | Ontdekkingsreiziger in een nieuwe tijd