
Mensgerichtheid zorgt voor economisch gewin!
Neem nu Montapacking, een bedrijf dat ondanks de economische tegenwind nog steeds groeit, de afgelopen jaren maar liefst met percentages van 25% tot 40%! Zij hebben de essentie van bedrijfsvoering gevonden, die alles te maken heeft met mensgerichtheid. Dat vind ik mooi, want met dit soort voorbeelden hoop ik dat meer organisaties gaan snappen dat succes niet zit in het ontwerp van de organisatie, maar in de ruimte die er is voor menselijk initiatief. De directeur van Montapacking, Edwin van der Ham, heeft aan den lijve ondervonden dat een stressvol bestaan als directeur vrij eenvoudig omgezet kan worden in een leuke job door het slimmer organiseren met menselijk potentieel.
Gezond verstand
Toen zijn bedrijf groeide vond hij, ook op advies van anderen, dat er een ‘organisatie’ gebouwd moest worden. Er werden administrateurs en kwaliteitsmanagers aangesteld en ingewikkelde procedures ontworpen om te managen. Maar Edwin had slapeloze nachten, omdat hij de snelheid van klantgericht handelen miste. Ineens moesten medewerkers aan eisen voldoen, zij moesten via de management- en communicatiestructuur goedkeuring vragen, besluiten laten nemen en acties plannen die zij voorheen zelf deden. Het vertraagde de processen en het risico op klantverlies nam toe. Met hulp van Syntensadviseur Caroline Rijnbeek, besloot Edwin het roer om te gooien, geïnspireerd door Eckart Wintzen. Hij nam afscheid van standaardisering en koos voor eigenaarschap en ondernemerschap op de werkvloer. Wat bleek, was dat medewerkers sneller en beter werkten als zij zelf konden meedenken over de wijze waarop. ‘Gezond verstand gebruiken’ en ‘logisch redeneren’ kan iedereen, dacht Edwin en hij kreeg gelijk. Hij zag het bedrijfsresultaat groeien en zijn slapeloze nachten verdwenen. Met inmiddels ruim 50 medewerkers, handhaaft hij deze aanpak en voor de toekomst heeft hij besloten dat ook te doen.
Hij heeft de organisatie zo plat mogelijk gemaakt, met verantwoordelijkheden én bevoegdheden op de werkvloer. Hij laat mensen met elkaar ontdekken wat slim werkt en zorgt ervoor dat slimme oplossingen snel geïmplementeerd worden, door de medewerkers zelf. Fouten maken mag, want daar wordt van geleerd. Ook mensen met een verleden als drugsverslaafde of dakloze en ouderen werken bij Montapacking, waarmee het bedrijf laat zien dat maatschappelijke verantwoordelijkheid hand in hand gaat met resultaat.
Kernwaarden en leiderschapstijl
In plaats van topdown beslissen welke cultuur gewenst is en welke waarden daarbij horen, hebben de medewerkers gezamenlijk bedacht welke waarden belangrijk zijn. En het mooie vind ik, dat zij tot precies die waarden zijn gekomen die de kern vatten van een leiderschapstijl die past bij sociale innovatie en slim organiseren: transparant, enthousiast en ontwikkelingsgericht.
De cijfers zijn transparant, iedereen weet waar het geld wordt verdiend en waarmee, ook financiële missers worden gedeeld; bij transparantie hoort eerlijkheid, zeggen wat je doet en doen wat je zegt, elkaar aanspreken hierop; omdat mensen eigenaarschap voor hun werk kunnen nemen, zijn ze enthousiast, wat bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid en lage verloop- en verzuimcijfers; met opleidingen en trainingen worden mensen gestimuleerd zichzelf te ontwikkelen, ook in deze tijd waarin de meeste organisaties stoppen met investeren in ontwikkeling.
Iets anders wat mij opviel was dat Edwin ook als directeur open staat voor feedback, wat ervoor zorgt dat hij als mens wordt ervaren en niet alleen als directeur. “Ik werd alleen maar teleurgesteld toen ik handelde uit controle en wantrouwen. Nu ik alleen nog maar werk uit vertrouwen, ben ik niet meer teleurgesteld.” Voor hem woorden die gewoon beschrijven wat hij voelt, voor mij een bevestiging van waar heel consultatief Nederland over theoretiseert: vertrouwen is de beste basis voor verantwoordelijke medewerkers. En verantwoordelijke medewerkers voelen zich betrokken om tot de beste resultaten te komen.
Een prachtig voorbeeld van sociale innovatie in de praktijk.
Marielle Brink
http://www.mariellesblog.nl/79022046/737599/posting/slimste-bedrijf-van-2012
Pingback: Sociale innovatie kent alleen winnaar | Ontdekkingsreiziger in een nieuwe tijd