Zelf zijn Wesley en Rocco Ladage een beetje verbaasd over de nominatie van hun Ladage Beheer bv voor de prijs Slimste Bedrijf 2012. “Hoezo slim?” vraagt Rocco zich af, “het is gewoon dom als je het niet doet.”
Behalve Ladage Beheer bv heeft Syntens nog 11 bedrijven genomineerd die een voorbeeld zijn op het gebied van Sociale innovatie. Elk van deze bedrijven is ‘geadopteerd’ door een blogger en Syntens vroeg mij te schrijven over de organisatie achter patatbakker Bram Ladage.
Zo maakte ik kennis met Wesley en Rocco Ladage, twee Rotterdamse ondernemers, en sprak ik met hen over hun kandidatuur, ‘doe maar normaal’ en ‘wat is slim’?
Handen uit de mouwen
Wesley en Rocco (zoon, respectievelijk neef van Bram Ladage) groeiden op in het bedrijf en runden op jonge leeftijd al een eigen onderneming. De Rotterdamse nuchterheid van deze ondernemers is een voorbeeld voor veel bedrijven en adviseurs over sociale innovatie.
“Minder advies en meer actie graag”, schreef ik vorige week. Wesley en Rocco laten zien hoe je successen haalt door
- te luisteren naar mensen
- te kijken naar de wereld waar mensen uit komen
- de klant centraal te stellen
Gewoon je handen uit de mouwen te steken, daar gaat het om. Maar om dat nou meteen slim te noemen…
Leren in de praktijk
Kort voor ons gesprek was Rocco bij een bijeenkomst geweest voor opleiden in de fast food sector. Hij is stomverbaasd over de discussie over een e-learning module ‘pizza bakken’.
Rocco: “Hoezo e-learning pizza bakken?! Je zet gewoon een heel goede pizza bakker naast een onervaren pizza bakker! Iedereen blij! De ervaren bakker heeft eens iets anders gedaan dan bakken en komt ’s avonds blij thuis. ‘Schat, vandaag heb ik een jongen leren pizza bakken.’ De leerling heeft ondertussen de beste les gehad, direct on-the-job en daarmee gezien waar hij het voor doet.”
Is dat slim? Wesley en Rocco vinden het niet slim, maar logisch.
Ruimte voor groei
Groei is voor Wesley en Rocco geen doel op zich. Ze zijn gegroeid als er ruimte was, in het bedrijf en in de markt. Heb je mensen die willen ondernemen? Heb je een markt gevonden om te groeien? Dan pas groei je en open je een nieuwe vestiging. Eerst rustig proberen en kijken wat er mogelijk is.
Wesley en Rocco staan vervolgens een paar weken zelf achter de frituur en helpen de nieuwbakken ondernemer zijn filiaal op te bouwen. Deze ondernemer komt meestal uit de ‘eigen kweek’. Hij werkt vaak al jaren voor Ladage en dus kennen ze elkaar door en door.
Bram Ladage is geen bedachte formule; het is gewoon gegroeid, ontstaan. Dat gaat niet langs een liniaal of een strategisch plan, maar organisch door gebruik te maken van wat er is. Is het er niet dan groei je niet; is het er wel, dan dus wel.
Loyaal naar mensen
Wesley en Rocco kennen de mensen binnen hun bedrijf en de leidinggevenden en franchisenemers waren zelf ook ooit jonge mensen bij Ladage met hun eigen problemen. Ze begrijpen dus als geen ander wat het betekent om hulp te krijgen in je ontwikkeling. Opleiden en coachen is daarmee heel vanzelfsprekend. Ze zijn loyaal naar de klanten, naar Ladage en naar elkaar.
Bij de hulp die ze mensen geven kijken ze naar de mens in zijn geheel. Ze luisteren naar medewerkers en hun familie. De thuissituatie wordt betrokken en kan worden besproken. Ze helpen mensen bij de oplossing van problemen en vieren met elkaar de successen. Opleiding, ontwikkeling en coaching hebben betrekking op de totale persoon, de medewerker, de leidinggevende, de vakman en ook de privépersoon. Hoe gaat het thuis? Hoe biedt je tegenslag het hoofd? Zit je lekker in je vel? Dit zijn allemaal onderwerpen die besproken worden in de beslotenheid bij Ladage.
Hierdoor ontstaat een echt familiebedrijf dat zijn klanten de beste patat wil bieden. Wil je de beste patat bakken en de klant bedienen met een lach, dan is het logisch voor deze ondernemers dat je ook wilt zorgen voor de mensen die de patat moeten bakken. Het is belangrijk dat klanten het kopen van een product bij Ladage ervaren als een traktatie. “Mensen laten stralen door positieve energie te delen” noemen ze dat bij Ladage.
Daar hoort bij dat je aandacht hebt en luistert naar wat mensen (voor en achter de toonbank) beweegt. Veel van de mensen die bij Ladage komen werken, blonken niet uit op school. Ze worden binnen het bedrijf opgevangen en begeleid. Ze kunnen een startkwalificatie halen en zelfs doorgroeien naar zelfstandig ondernemerschap.
Samen slim
Ook bij productinnovatie betrekken Rocco en Wesley hun medewerkers. Zo wilden ze op een gegeven moment nieuwe messen gaan gebruiken. Dit soort veranderingen worden geleidelijk doorgevoerd en de medewerkers en franchisenemers worden daarbij betrokken.
Mensen krijgen zeggenschap en inspraak bij veranderingen. Veranderingen worden op kleine schaal uitgeprobeerd en de ervaringen worden met elkaar besproken. Er wordt zo gebruik gemaakt van alle kennis en ervaring die binnen het bedrijf aanwezig is. Er is dus veel ruimte voor overleg, inspraak en draagvlak. De voor- en nadelen worden zo ontdekt en ontmaskert.
De gezond-verstand-lessen van Ladage
Je kunt ingewikkelde verhalen bedenken over sociale innovatie, maar het is vooral een kwestie van gezond nadenken en puur ondernemerschap. Dat laten Wesley en Rocco Ladage zien in hun bedrijf. Dat is niet per se slim, volgens Rocco, maar het is wel heel dom als je dat niet doet.
De gezond-verstand-lessen van Ladage kun je daarom samenvatten met:
- Houd rekening met de klant (de beste patat met een glimlach);
- Houd rekening met de mensen die bij je werken, en met je leveranciers;
- Leer van elkaar en in de praktijk;
- Het is een kwestie van doen en daarom is het voor iedereen ‘te doen’.
Wat zij doen, vind ik gewoon erg slim en daarom verdienen ze wat mij betreft de prijs ‘Slimste Bedrijf 2012’.
Wat spreekt jou aan in het verhaal van Wesley en Rocco Ladage? Welke gezond-verstand-lessen heeft jouw organisatie? Deel je ervaring in de reacties hieronder of vertel het mij persoonlijk op de Energiedag 2012.
Arjan Hamberg
http://www.lumaxproducties.nl/blog/gezond-verstand-lessen-van-slim-bedrijf-ladage